Bahan-bahan :
- 125grm butter
- 1 cawan air (250ml) *boleh dicampur dengan susu segar jika mahu.
- 150grm tepung gandum *diayak bersama garam
- secubit garam
- 4 biji telur
- 1 sdk esen vanila
Cara-Cara :
- Satukan air dan butter dalam periuk, panaskan sehingga mendidih
- Masukkan tepung gandum bersama garam
- Kacau cepat2 sehingga adunan tepung tak melekat didasar & sekeliling periuk.
- Tutup api dan masukkan ke dalam mixer.
- Putar adunan tepung tadi dengan kelajuan sederhana, sehingga adunan menjadi suam.
- Masukkan telur satu persatu, pecahkan telur, kocok2 dengan garfu kemudian masukkan ke dalam mixer, dah sebati baru pecahkan sebiji lagi telur dan teruskan sehinggan 4 biji telur.
- Masukkan juga esen vanila.
- Pukul adunan dari speed medium kepada high speed, sehingga daunan kelihatan berkilat dan pekat.
- Alas loyang dengan butter/paper/alum.foil, paipkan atau sudukan adunan puff tadi mengikut saiz dan bentuk yang anda ingikan.
- Buat sehingga habis, spray/sapu atau renjis2kan puff dengan air supaya puff naik dengan cantik.
- Bakar didalam oven dengan suhu 200'C selama 20-25 minit api atas bawah (bergantung kpd jenis oven anda dan juga saiz puff) (makin kecil puff makin pendek masa membakar)
- "On" kipas oven jika ada.
- Puff yang menjadi akan ringan dan berongga didalam, ketepikan untuk diisi dengan inti pilihan.
RESEPI INTI KASTARD
Bahan-bahan :
- 2 sdb tepung jagung
- 2 sdb tepung kastard
- 1 1/2 cawan susu segar *boleh guna susu cair dengan air -( 1 : 1)*lebih sedap
- 2 biji telur
- 1/2 - 1sdk esen vanila
- 3 sdb gula (boleh ditambah kerana inti ni kurang manis)
Cara-cara :
- Satukan semua bahan di dalam periuk, kacau dengan api sederhana sehingga masak, likat & meletup-letup(mendidih)
- Inti boleh digunakan.
RESEPI INTI KASTARD (Tanpa Telur)
Sumber : Kak Ida & Tun Telani
Bahan2:
- 2 camca besar tepung kastard
- 2 camca besar gula kastor
- 1 1/3 cawan susu segar
- 30 gram mentega (kurang lebih 2 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
Cara2:
- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla.
- Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat.
- Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
- *Kami suka resepi ni kalau untuk makan-makan kat rumah, lembut dan manis sedang2 aje.
Cara menyediakan Cream Puff
- Gunting atau potong sedikit jangan putus puff tu.
- paipkan inti kastard yang dah sejuk kedalam rongga puff
- Tabur gula icing diatasnya.
No comments:
Post a Comment